Nainen istuu sohvalla ja tekee ensiapupeliä puhelimella

Ensiapupelin vastaajilla EA -taidot hallussa

Lanseerasimme toukokuussa “Testaa ensiaputaitojasi” pelin, joka koostui kysymyksistä ja tehtävistä liittyen yleisimpiin sairauskohtauksiin ja niiden ensiapuun. Peli julkaistiin Ensiaputodistus Facebook sekä LinkedIn –kanaville ja keräsi kaiken kaikkiaan 55 vastausta. Miten vastaajilla oli sitten ensiaputaidot hallinnassa? 

Testissä annettiin pisteitä asteikolla 0-9 vastaavanlaisesti: 

7-9 pistettä: Onneksi olkoon! Olet hyvin kärryillä ensiaputaidoista, mutta niiden kertaaminen ei koskaan ole haitaksi, jos hätätilanne osuu kohdallesi. 

4-6 pistettä: Sinulla on jo tietoa ensiavusta, mutta voisit osallistua kurssille, jotta saat varmuutta ja valmiuksia toimia tilanteen vaatiessa. 

0-3 pistettä: Nyt sinulla on oiva tilaisuus kartuttaa ensiapuosaamista turvallisesti ja joustavasti esimerkiksi verkkokoulutuksena! Hätätilanteen sattuessa sinulla on nimittäin velvollisuus auttaa. 

 

Tyypillisin tulos, jonka 14 vastaajaa oli saanut, oli yhteensä 6 pistettä. Suurimmalla osalla vastaajista oli siis ensiaputiedot vielä kohtalaisesti mielessä! 11 vastaajaa sai yhteensä 8 pistettä ja vain kaksi vastaajaa saavutti 9 pistettä yhteensä, eli vastasi kaikkiin kysymyksiin oikein. Ylipäätään vastaajien kesken ensiaputiedot olivat siis hallinnassa. Alin saatu pistemäärä oli kolme pistettä, jonka sai vain kaksi osallistujaa. 

 

Eniten vääriä vastauksia saanut tehtävä oli viimeinen, jossa käsiteltiin tukehtumista: Ystävälläsi jää vierasesine hengitystiehen. Esine ei viidestä napakasta lyönnistä lapaluiden väliin huolimatta irtoa, miten toimit seuraavaksi? 

A) Käännän hänet kylkiasentoon 

B) Teen Heimilichin otteen 

C) soitan 112 (oikea vastaus) 

 

Suurin osa vastaajista valitsi vaihtoehdon B, joka olisikin seuraava vaihe sitten 112 soiton jälkeen. Jos vierasesine kuitenkin irtoaa ennen avun saapumista ja autettava tokenee se ei haittaa, tärkeintä on soittaa apu paikalle henkeä uhkaavassa tilanteessa. Ensiavun antamisessa tärkeintä on rohkeus toimia ja sitä voi saada esimerkiksi käymällä SPR ensiapukurssin. Hätätilanteen sattuessa jokaisella on velvollisuus auttaa! 

 

Täältä voit kokeilla Ensiapupeliä ja testata ensiaputietouttasi! 

 

Kurkkaa myös muut sosiaalisen median kanavamme, joista löytyy sisältöä tärkeistä ja ajankohtaisista ensiapuun liittyvistä aiheista: 

Mukavaa aurinkoista ja turvallista kesälomaa kaikille Punainen Risti Ensiavun väeltä! 

 

Julkaistu 08.07.2021