Turvallista kesälomaa maalle ja mökille

Kesäloma siintää monella edessä näin heinäkuun alkaessa. Ennen totaaliseen lomafiilikseen uppoamista kannattaa vielä miettiä muutama asia kuntoon, jotta lomalla haavan tai tapaturman sattuessa on apu lähellä. Saimme ilon haastatella meidän ensiapukouluttajaa Maarit Kuja-Kantoa ja hän antoi kattavat vinkit mökin ensiapulaukun sisällön päivittämiseen sekä yleisimpien vammojen ennaltaehkäisyyn ja ensiapuun. Tietyt pienet tapaturmat ovat tyypillisimpiä kesällä olosuhteiden johdosta. ”Ihohaavojen ja palovammojen riski kasvaa koska meillä on kesällä vähemmän vaatetta eikä ole sitä ihoa suojaavaa kerrosta” kertoo Kuja-Kanto.

Kolme yleisintä ensiapua vaativaa tilannetta mökillä ja niiden ensiapu

Maalla ja mökillä ollaan paljon tekemisissä avotulen kanssa kun grillataan ja lämmitetään saunaa, siksi tyypillisimpiä ensiapua vaativia tilanteita ovat erilaiset palovammat. ”On tärkeää pitää järki mukana kun toimitaan avotulen kanssa” muistuttaa Kuja-Kanto. Lämpöisillä keleillä myös aurinko voi aiheuttaa palovammoja. Ennaltaehkäisy on paras keino suojautua. ”Auringolta on hyvä suojautua aurinkorasvoilla sekä kevyellä ilmavalla vaatetuksella. Viettämällä varjossa keskipäivän paahteisin aika säästää jo ihoaan palamiselta” ohjeistaa Kuja-Kanto.

Palovammojen ensiapu on yksinkertaisesti riittävä viilennys. ”Haalean viileä huoneenlämpöinen vesi toimii loistavasti. Vesi vanhin voitehista, kuten sanotaan” muistuttaa Kuja-Kanto. Lääkärille kannattaa hakeutua mikäli palovamma on kämmentä suurempi ja siinä on vesikelloja. Pienemmät palovammat hoituvat yleensä kotona riittävällä viilennyksellä, rasvaamalla sekä suojaamalla palanutta kohtaa.

Mökillä ja luonnossa liikkuessa voi tulla myös vastaan kyy. Sen seurauksena voi tulla myrkytysoireita ja allergiaoireita. ”Kyyn purressa pitäisi vähintään ottaa yhteys lääkäriin ja konsultoida ammattilaista. Mikäli pureman saanut henkilö oireilee niin hänelle pitää soittaa apua, joko soittamalla 112 tai uuteen kansalliseen päivystysnumeroon 116117. Kyypakkaus sisältää mietoja kortisonitabletteja jotka auttavat lievissä allergiaoireissa esimerkiksi ampiaisen pistäessä. Ne pitää pystyä kuitenkin nielemään. Kyyn pureman aiheuttamiin myrkytysoireisiin ei niistä ole kuitenkaan apua” tarkentaa Kuja-Kanto.

Mökillä myös usein nikkaroidaan ja ollaan tekemisissä terävien työkalujen kanssa. Kun iho menee rikki ja veri lentää, on tärkeintä tyrehdyttää vuoto nopeasti. ”Haavojen ensiapu on hyvä kerrata ennen kesälomia ja miettiä miten tilanteessa toimisi. Jos mitään sidetarpeita ei ole välittömästi saatavilla, se voi olla kehoitus henkilölle itselleen painaa kädellä vuotokohtaa, että veri pysyy siellä missä sen kuuluu olla. Jos verta tulee paljon, kannattaa tehdä paineside” ohjeistaa Kuja-Kanto. Siteen tekemisessä voi tarvittaessa käyttää luovuutta. ”Hätätilanteessa vuoto tyrehdytetään vaikka vaatemytyllä. Mukavinta ja helpointa on tietysti jos on oikeat painesidetarpeet käden ulottuvilla haavan sattuessa” neuvoo Kuja-Kanto.

Mökin ensiapulaukku

Ensiapukouluttaja Maarit Kuja-Kanto ohjeistaa, että mökin ensiapulaukusta kannattaisi löytyä haavanhoito tarvikkeet, kuten haavanhoitolaput joilla voi hyvin puhdistaa pienet haavat. Lisäksi laastaria, haavateippiä ja sidetarvikkeita, joilla saadaan suojattua ja pidettyä haavat puhtaina niin ne paranevat nopeammin. Reilumpia vuotoja varten olisi hyvä olla varalta painesidettä ja ensisidettä. Nuljahduksien ja nyrjähdyksien ensiapua varten tarvitaan kertakäyttöinen kylmähaude, sidostarviketta sekä ideaalisidettä, jotta saadaan kylmä ja kompressi napakasti nivelen ympärille.

Ensiaputarvikkeita kannattaa myös päivittää omien harrastusten ja paikan mukaan. Esimerkiksi punkkipihdit on hyvä olla varusteena tietyillä alueilla oleskellessa. Kun käy ensiapukurssin ja oppii erilaisia asioita voi pohtia mitä juuri minä tarvitsen juuri siinä omassa ympäristössä.

Yksi olennainen ensiapuväline on lämpöpeite eli avaruuslakana. Vaikka on kesä, niin jos sattuu ihmiset menettävät lämpöä sisäisesti shokkitilanteissa. On hyvä huolehtia että autettava pysyy lämpöisenä. Avaruuslakana on oiva ensiapuväline ja hyvä pakata retkikassiin.

Tärkein ensiapuväline nykypäivänä on kuitenkin oma puhelin, se kulkee useimmilla aina mukana. Puhelimeen kannattaa ladata Suomi 112 sovellus, siitä on helppo soittaa apua ja apu myös löytää perille tarkkaan sijaintiin. Mökillä ja rannalla voi olla vaikea kertoa tarkkaa osoitetta ja sijaintia, siihen sovellus auttaa erinomaisesti. Jos puhelin on tärkein, niin laturi on toiseksi tärkein koska puhelimesta ei ole mitään iloa jos siinä ei ole akkua.

Harjoittelu lisää toimintakykyä

”Tärkeintä kaikissa ensiaputilanteissa on se, että pysyy toimintakykyisenä vaikka veri lentäisi ja suttaisi” painottaa Kuja-Kanto. Harjoittelulla voi edesauttaa sitä, että tositilanteessa pystyy toimimaan. Ensiapukurssilla pääsee harjoittelemaan hätätilanteita ja tekemään esimerkiksi painesiteitä. Harjoittelu madaltaa kynnystä toimia tositilanteessa. Kesäloman sadepäivänä voi opiskella tai kerrata helposti ensiaputaitoja verkon välitykseltä vaikka mökin sohvalta.

Nautitaan auringosta ja pidetään toisistamme huolta. Turvallista kesää!

Julkaistu 03.07.2020